Filmikuvaaminen – Miten aloittaa filmille kuvaaminen? Mikä on hyvä filmikamera?

#Filmisnotdead

Eipä tietenkään ole. Eikä ole koskaan ollutkaan, vaikka kymmenisen vuotta sitten näytti siltä että filmikuvaus olisi kuolemassa. Filmille kuvaaminen on taas suosittua. Digikuvaaminen ja digikamerat ovat paljon kehittyneet vuosien aikana, mutta filmin kuluttaminen on jälleen nousussa.

Filmikameralla kuvaaminen on täysin erilaista valokuvaamista kuin automaattisella digikameralla valokuvaaminen. Filmikameran ominaisuudet tavallaan palauttaa kuvaajan valokuvauksen perusteiden äärelle. Vanhoissa filmikameroissa on harvoin samanlaisia ja usein valokuvaamisen kannalta ylimääräisiä asetuksia kuin digikameroissa.

Digikamerat ovat niin helppokäyttöisiä, että jopa aloittelijan on hankala tehdä virheitä. Automaattisilla asetuksilla valokuvat onnistuu lähes aina eikä sommitteluakaan tarvitse miettiä niin tarkkaan, koska voit aina rajata kuvaa jälkeenpäin. Kaikki nämä ovat sinänsä hyviä ominaisuuksia, mutta niiden ansiosta valokuvaaja luikahtaa usein sieltä mistä aita on matalin.

TV-lähetystä aikoinaan / Kuva: Yle Elävä Arkisto
Se filmin fiilis

Filmille kuvaaminen edellyttää jatkuvia päätösten tekoja: Mitä suljinaikaa käytän, mikä olisi hyvä aukko, riittääkö filmin herkkyys, miten sommittelen kuvan? Kun käytössä on 24 tai 36 kuvan filmirulla, tulee valokuvan kannalta olennaisia seikkoja mietittyä huomattavasti huolellisemmin. Filmille kuvaaminen pakottaa hidastamaan tahtia kuvaustilanteessa.

Filmille kuvaamisessa on fiilistä.

Filmille kuvaamisessa on fiilistä. Se on aivan eri asia kuvata ensin 24 kuvaa, kehittää kuvat ja ihailla niitä kuin räpsiä digikameran muistikortti täyteen ja kahlata satoja kuvia läpi tietokoneella.

 

Millainen filmikamera kannattaisi hankkia?

Ensin kannattaa penkoa isovanhempien kaapit ja kysellä sukulaisilta olisiko heillä filmikameroita pölyttymässä. Jos kameroita ei löydy lähipiiristä, niin seuraavaksi kannattaa suunnata kirpputoreille ja internetiin.

Filmikamerat eivät eroa merkittävästi toisistaan perusominaisuuksien osalta. Tässä alla muutamia hyviä ja helppokäyttöisiä vaihtoehtoja aloittelevalla filmikuvaajalle.

Canon AE-1

Canon AE-1 on hyvä filmirunko, johon sopii suoraan Canon FD linssit. Hyvä aloittelijan setti voisi olla esimerkiksi Canon FD 50mm f/1.8 linssi ja runko.

Hinnat liikkuu 50-200 eurossa.

Canon AE-1 Filmikamera
Pentax ME super

Pentax ME super on kevyempi ja sirompi kuin Canon AE-1 runko. Siihen vielä Pentax-M 50mm f/1.4 linssi ja muuta et tarvitsekaan.

Rungon saa noin 50 eurolla ja linssi maksaa noin 70 euroa.

Pentax ME Super Filmikamera
Olympus MJU II

Olympus MJU II on yksi suosituimmin point and shoot filmikameroista nykypäivänä. Tällä kameralla voit ottaa filmikuvia täysin automaattisilla asetuksilla tilanteista, jotka vaativat nopeaa reagointia. Kamerasta löytyy myös salama. Parasta tässä on todella laadukas 35mm f/2.8 objektiivi.

Älä erehdy ostamaan Olympus MJU II ZOOM 80 versiota, ellet sitä halua. Tämän kameran zoom-linssi on todella pehmeä.

Hinnat ovat nousseet kysynnän ja haipin noustua. Kameratori.fi myy näitä 199 eurolla. Kirpputorilta tai internetistä saatat hyvällä tuurilla löytää saman kameran muutamalla kympillä.

Pentax ME Super Filmikamera

Lähteet:

Kuvat: Yle Elävä Arkisto

Olympus kuva

Canon kuva

Pentax ME Super

Lisää caseja 😇

MUJI

Luova tarinankerronta, Videotuotanto, Valokuvatuotanto

Metrosuutarit

Luova konseptituotanto, Digimarkkinointi, Luova tarinankerronta, Copywriting, Videotuotanto, Valokuvatuotanto