Supisuomalaiset on tarina ystävyydestä ja matkasta suomalaisuuden sydämeen

Bonzun tuottaman Elisa Viihteen uuden alkuperäissarjan Supisuomalaiset päärooleissa esiintyvät huippusuositut artistit ja tubettajat: Luyeye “Seksikäs-Suklaa” Konssi ja Hanad “Dosdela” Hassan. Sivuroolissa nähdään muun muassa Makwan Amirkhani, Musta Barbaari, Juha Mieto, Prinssi Jusuf sekä tubettajat Arttu Lindeman, Jaakko Parkkali ja Karoliina Tuominen. Uudentyyppinen minisarja koostuu neljästä 15-minuuttisesta jaksosta, jotka tulevat katsottavaksi 1. helmikuuta vain Elisa Viihteessä.

TV-lähetystä aikoinaan / Kuva: Yle Elävä Arkisto
Syntyi Supisuomalaiset

Supisuomalaiset –sarjan tuotanto aloitettiin heinäkuussa 2017, jolloin projekti käynnistettiin kesken kuuman heinäkuun. Projektin käynnistäminen keskellä lomasesonkia ei ollut ongelma, sillä meillä Bonzussa on totuttu vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin tehokkaalla tekemisellä. Yhdessä tilaajan kanssa lähdimme hahmottelemaan raameja sarjalle ja sen sisällölle. Alusta asti mukana tekemisessä olivat mukana koko ydintiimi eli näyttelijäkaksikko Konssi & Hanad, ohjaaja Elena Sulin ja kuvaaja-leikkaaja Hannes.

”Lähdimme yhdessä Hanad ‘Dos Dela’ Hassanin ja Luyeye ‘Seksikäs-Suklaa’ Konssin kanssa miettimään, mitä identiteetti meille on ja miten muun maalaisuus heijastuu arkeen nyky-Suomessa. Sarja on leikki sillä, kuka Suomessa käsitetään maahanmuuttajaksi ja mitä suomalaisuus on.” – ohjaaja Elena Sulin

Luottamus ja vankka usko projektiin oli peräisin keväällä toteutetusta musiikkivideoprojektista, jossa Bonzu toteutti Seksikkään-Suklaan ja Dosdelan – Niiku97 –musiikkivideon. Video on kerännyt jo lähes puoli miljoonaa katselukertaa Youtubessa.

Käsikirjoituksesta suunnitelmaksi

Supisuomalaiset -sarjan käsikirjoitustyö aloitettiin heinäkuun lopussa toimistollamme Ruusulankadulla. Auringon lämmittäessä katutason toimistoa syntyivät ideat ja käsikirjoitus sarjaan. Käsikirjoitustyön ohella toteutettiin myös tuotantotyötä, jossa suunniteltiin lokaatioita ja aikataulutusta projektille. Tuotantona Supisuomalaiset noudatti samaa kaavaa kuin muut tuotantoprojektit. Aina ensin tuotanto suunnitellaan ja tähän työvaiheeseen kuuluvat muun muassa käsikirjoitus, lokaatiot, näyttelijöiden vaatetus, lavastus ja muu tuotantotyö. Käytännössä esituotantoa on kaikki se, joka tehdään ennen kuvaustyötä. Esituotanto on yleensä mittava ja suuri kokonaisuus, sillä sen tavoite on taata tuotannon laatu sekä lopputulos.

 
Jaakko Parkkali ja Dosdela
Kohderyhmänä tubettajat ja tubettajien vanhemmat

Sarja rakennettiin ennen kaikkea niin, että sen kohderyhmänä on nuoret youtubessa aikaa kuluttavat nuoret unohtamatta kuitenkaan nuorten vanhempia. Halusimme alusta asti, että sarjan teemat koskettavat koko yhteiskuntaa ja sarjaa voidaan katsoa kotisohvilla koko perheen voimin. Sarjaa katsomalla nuorten vanhemmat oppivat mitä on vloggaus eli tubettaminen ja miksi nuoret sitä tekevät. Sarja nostaa esiin myös paljon ongelmakohtia, jotka saattavat jäädä arjessa vähemmälle huomiolle. Ohjaaja Elena Sulin tiivistääkin, että sarjassa nähdään Suomen upean kesän lisäksi paljon teemoja, jotka näkyvät vain pinnan alla, kuten syrjäytyminen, rasismi ja työttömyys. Sarjassa kuitenkin käsitellään näitä aiheita lennokkaan huumorin kautta, jolloin aiheisiin lähestyminen on katsojalle helppoa ja kevyttä.

”Huumorin takana on aina se totuus ja must oli kiva muistella Hanadin kanssa minkälaista oli ennen. Meillä oli aina tapana heittää läppää toisille esimerkiks, että mitäköhän käy kun meet muija luo näytille ja sen isä kysy missäpäs poika olet töissä? Kaikki tällaiset yhteiskunnan paineet stressas. Niistä väännettiin läppää mitä aina nähtiin. Nyt on hienoa kun sarja kirjoitettiin ja ohjaaja oli siin. Me opeteltiin myös pysymään realistisina ja kiinni ajassa.” – käsikirjoittaja ja näyttelijä Seksikäs-Suklaa

Aikataulusta kuvauksiin

Aikataulu muodostettiin käsikirjoitustyön kanssa samaan aikaan ja yhteensä kuvauspäiviä tuli hieman yli kaksi viikkoa, jotka toteutettiin elo-syyskuussa. Tavoitteenamme oli, että vihreät lehdet tuovat kesän kuvaan. Kokonaisuudessaan tuotannon kuvausten osalta meillä kävi tuuri, sillä yhtään sadepäivää ei tullut. Tämä jos jokin helpotti huomattavasti tiukan aikataulun suhteen tuotannon organisointia ja takasi sen, että pysyimme aikataulussa. 

Kuvauspäivät olivat koko tiimille hektisiä ja pitkiä. Kiersimme Suomea usean tuhannen kilometrin verran. Kuvasimme Helsingissä, Lahdessa, Hämeenlinnassa, Turussa ja Kurikassa. Kuvauslokaatioista yksi ikimuistoisimpia oli Kurikan Reinon Tupa. Saman tuvan edustalla Juha Mieto on painanut sauvat kädessä suojuoksua treenaten olympialaisia varten. Nyt tapasimme Juha Miedon suolla ja kuvasimme kohtaukset hänen kanssaan. Jälkityössä leikkaaja teki tunnollisesti pitkän kokonaisuuden, joka saatiin leikkuun osalta maaliin loppuvuodesta. Tästä tuotanto siirrettiin värimäärittelyyn ja äänisuunnitteluun. Jokainen yksittäinen työvaihe on tärkeä, kun halutaan saada aikaan TV-sarjan tasoista laadukasta jälkeä. Tämä pätee tuotantoihin laajemminkin, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja lopputyövaiheissa ei kannata säästää. Värimäärittely ja äänisuunnittelu ovat juuri ne vaiheet, joissa tuotannon tunnelma ja fiilis viedään korkeimmalle tasolle.

”Halusimme luoda helposti lähestyttävän uudenlaisen sarjan, johon ihastuvat niin nuoret kuin vanhemmatkin. Sarjaa katsoessa nuoret pääsevät kohtaamaan omia netti-idoleita ja samalla vanhemmat oppivat uutta nuorten maailmasta. Saimme sarjaan mahtumaan paljon suomalaisuuden juttuja, kuten jääkiekkoa, historiaa ja lavatansseja. Ennen kaikkea visio oli yhdistää TV-sarjoista tuttua jännitettä sekä internetissä elävää sketsivideogenreä uudenlaiseksi kokonaisuudeksi. Suuri kiitos tuotantotiimille, yhteistyökumppaneille ja näyttelijöille, sillä te teitte yhdessä täysin uudenlaisen sarjan.”.

KIITOS
Fida Secondhand – https://www.fida.fi/
HPK – http://www.hpk.fi/
Nordic Van – https://www.instagram.com/nordicvan/
Blendtec – https://www.blendtec.com/
Punanaamio  –https://www.punanaamio.fi/

Muita töitä 😇

Metrosuutarit

Luova konseptituotanto, Digimarkkinointi, Luova tarinankerronta, Copywriting, Videotuotanto, Valokuvatuotanto